Kuva. YK:n globaalin kestävän kehityksen toimintaohjelma, Agenda2030, hyväksyttiin YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa syyskuussa 2015. Sen pääsisältö koostuu 17 kuvassa näkyvästä kestävän kehityksen tavoitteesta, joissa on kaikkiaan 169 alatavoitetta.
Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa, 5 – 15 osp
- Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
- RaCa kestävän kehityksen osaaja, 15 osp
Tutkinnon osan kuvaus:
RaCa kestävän kehityksen tutkinnon osa tarjoaa opiskelijalle yksilöllisen mahdollisuuden lisätä laaja-alaisesti HORECA alan kestävän kehityksen osaamista työpaikoilla. Ymmärrät organisaatiosi kestävän kehityksen arvot ja opit suunnittelemaan toimintaa kestävän kehityksen mukaisesti.
Tämän tutkinnon osan suoritat tekemällä Kestävän kehityksen digitaalisia osaamismerkkejä (38) sekä työskentelemällä alan yrityksissä. Tutkinnon osaan voidaan yhdistää koulussa tehtäviä esim. yrittäjyys opintoihin.
Toteutus:
Kestävän kehityksen digitaalisten osaamismerkkien (38) avulla. Osaamismerkit on suunniteltu ravintola- ja cateringalan perustutkinnon osien mukaisesti.
Kestävän kehityksen osaamismerkkejä, osaamismerkit on jaoteltu kolmeen osaan eli:
- Ruokatuotannon kestävä kehitys
- Taloudellinen kestävä kehitys
- Ekologinen kestävä kehitys
Teoriatehtävien jälkeen toimit työelämätoteutuksessa, jossa näytät osaamisesi käytännön työtehtävissä työpaikalla.
Osaamismerkkejä voidaan hakea missä järjestyksessä tahansa ja myös samaa näyttöä voi hyödyntää eri osaamismerkkien kuvauksissa. Merkkijärjestelmä on kumulatiivinen. Kuvausten tulee aina olla ohjeistuksen mukaisia eikä niistä voida luopua esim. viittaamalla liitteisiin tai toisiin kuvauksiin
Ammattitaitovaatimukset:
Arviointi
Tyydyttävä T1 |
|
Tyydyttävä T2 |
|
Hyvä H3 |
|
Hyvä H4 |
|
Kiitettävä 5 |
|
Ammattitaidon osoittamistavat
Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa näytössä käytännön työtehtävissä toimimalla HoReCa-alalla.
Näyttöön voidaan myös yhdistää useamman tutkinnon osan näyttö. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittua ammattitaitoa ei voida arvioida näytön perusteella, ammattitaidon osoittamista täydennetään yksilöllisesti muilla tavoin.