Kurssin tavoite:
Opit suunnittelemaan ravitsevia ja täysipainoisia lounasruokia erilaisille asiakasryhmille. Tehtävät arvioidaan seuraavasti:
- ruokalista suunnittelun periaatteet huomioiden
- lounas- ja päivällislistojen teko
- annoskoot huomioitu
- ruoka ohjeiden muuntaminen (eri menetelmät)
Lounaslista
- pääruoka
- kasvisruoka
- energia lisäke
- pääruoka salaatti
- jälkiruoka
Työn toteutus:
Aloita ruokalistan huolellinen suunnittelu avaamalla tyhjä runko TÄSTÄ.
- tallenna drive dokumentti (3/2 tehtävä) ja Luo uusi kansio, ruokalistasuunnittelu OneDrive ja/tai Google Drive
- jaa drive dokumentti opettajalle (liitä blogiin linkki)
Tämän jälkeen tee JAMIX-ohjelmalla kaikista annoksiin liittyvistä komponenteista (esim. pääraaka-aine, lisäke, kastike ym.) reseptit ja kokoa ruokalajeista menu.
Hyvä ruokalista on selkeä ja yksinkertainen: syötävät ja juotavat erottuvat helposti ja teksti on tyylikkäästi aseteltu.
Ruokalistan laatija pitää huolta siitä:
- ruokalistan tekstistä muodostuu yhtenäinen kokonaisuus
- yhdyssanat on kirjoitettu oikein
- isot ja pienet alkukirjaimet ovat kohdallaan
käy katsomassa KIELIKELLO
Voit käyttää apunasi seuraavia sivuja:
Tästä löydät: RUOKAMITTOJA esim. paljon painaa sipuli
Tästä löydät: ANNOSKOKOJA
ARVIOINTI
T1
- on perehtynyt ruokalistan suunnittelun periaatteisiin ja pystyy esittelemään, millaisista ruokalajeista työpaikan lounaslista koostuu ja osallistuu tarvittaessa ruokalistan suunnitteluun ohjatusti
- on perehtynyt eri ruokalajeihin ja työpaikan raaka-aineisiin siten, että pystyy kertomaan ruokalajeista ja raaka-aineista ja niiden alkuperästä
- laittaa lounaan ruokalajit esille linjastoon tai muutoin sovitulla tavalla
H3
- tietää ruokalistan suunnittelun perusperiaatteet ja pystyy esittelemään, millaisista ruokalajeista työpaikan lounaslista koostuu ja suunnittelee tarvittaessa lounaan ruokalistan ohjeen mukaan
K5
- tietää ruokalistan suunnittelun perusperiaatteet, pystyy itsenäisesti ja monipuolisesti esittelemään, millaisista ruokalajeista ja raaka-aineista ja niiden alkuperästä työpaikan lounaslista koostuu ja suunnittelee tarvittaessa lounaan ruokalistan itsenäisesti
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä.