Tämän sivun sisältö
- 1 Työvaatetus (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
- 2 Puhdistusaineet (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
- 3 Turvallinen keittiö (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
- 4 Jätteiden lajittelu (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
- 5 Semi-vegetaarinen ruokavalio (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
- 6 Hygieniaosaaminen (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
- 7 Vedenkäyttö (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
- 8 Pakkausmerkinnät (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
- 9 Ruokahävikki ( Ravitsemuspalveluissa toimiminen) Kuuluu YTO : ammattitaitovaatimukset Kestävän kehityksen edistäminen
- 10 Sosiaalinen vastuullisuus/ Kuuluu YTO : ammattitaitovaatimukset Kestävän kehityksen edistäminen
CC: Ammattikeittiön ABC: Kestävä kehitys
Materiaalia
Kestävän kehityksen osaamismerkejä, osaamismerkit on jaoteltu kolmeen osaan eli:
- Ruokatuotannon kestävä kehitys (vihreä)
- Taloudellinen kestävä kehitys (turkoosi)
- Ekologinen kestävä kehitys (sininen)
Kestävän kehityksen osaamismerkin hakeminen
Jotta voi hakea osaamismerkkiä, sinulla tulee olla joku verkkoalusta (Google Drive, Office365, OneDrive) tai blogi, johon raportoit tai tee esityksen haettavasta aiheesta.
- Lue alla oleva osaamismerkki luetteko
- Hae osaamismerkkiä. Aloita klikkaamalla osaamismerkin nimeä. Sinulle aukeaa uusi ikkuna
- Uusi ikkuna on osaamismerkin hakulomake. Lue se ja täytä tiedot. Muista linkittää raporttisi/esityksesi tai linkitä liitetiedosto
- TYÖVAATETUS
- PUHDISTUSAINEET
- TURVALLINEN KEITTIÖ
- JÄTTEIDEN LAJITTELU
- SEMI-VEGETAARINEN RUOKAVALIO
- HYGIENIAOSAAMINEN
- VEDENKÄYTTÖ
- PAKKAUSMERKINNÄT
- SOSIAALINEN VASTUULLISUUS (KEKE )
- RUOKAHÄVIKKI (KEKE)
HUOM.
Kestävän kehityksen osaamismerkin vastaanottaminen
Jotta voit vastaanottaa osaamismerkkejä, sinulla tulee olla osaamispassi eli Open Badge Passport- tili.
- Hyväksytty osaamismerkkihakemus pitää vastaanottaa sähköpostin välityksellä
- Onneksi olkoon! Olet osoittanut osaamisesi hyväksytysti ja ansainnut osaamismerkin!
- Nouda merkki linkistä -Hae merkki tästä
- Jatka – Kun klikkaat "Jatka", siirryt osoitteeseen https://openbadgepassport.com
- Kirjaudu sisään
- Accept badge/ Hyväksy merkki
- Tämän jälkeen merkkiä voi jakaa esim. Blogi, LinkedIn, facebook jne.
Tämä materiaali on tuotettu osana Healthy Future -hanketta.
ARVIOINTI
Työvaatetus (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
T1 Pukeutuu tehtävän vaatimalla tavalla työpaikan ohjeiden mukaisesti työvaatteisiin, jalkineisiin sekä päähineeseen. Huolehtii ulkoisesta olemuksestaan sekä henkilökohtaisesta hygieniastaa.
H3 Pukeutuu tehtävän vaatimalla tavalla omatoimisesti työpaikan ohjeiden mukaisesti työvaatteisiin, jalkineisiin sekä päähineeseen. Huolehtii ulkoisesta olemuksestaan sekä henkilökohtaisesta hygieniastaan
K5 Tulee työvuoroon pukeutuneena tehtävän vaatimalla tavalla työpaikan ohjeiden mukaisesti työvaatteisiin, jalkineisiin sekä päähineeseen. Huolehtii ulkoisesta olemuksestaan ja henkilökohtaisesta hygieniastaan omatoimisesti ja asianmukaisesti
Puhdistusaineet (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
T1 Perehtyy työtään koskeviin puhdistusaineisiin ja käyttää pesuaineita turvallisesti. Puhdistaa työtiloja käyttäen asianmukaista työjärjestystä, puhdistusaineita ja menetelmiä
H3 Perehtyy ohjeen mukaan työtään koskeviin puhdistusaineisiin ja noudattaa ohjeita ja käyttää pesuaineita turvallisesti ja ympäristöystävällisesti. Puhdistaa työtiloja oma-aloitteisesti käyttäen asianmukaista työjärjestystä, puhdistusaineita ja menetelmiä
K5 Perehtyy työtään koskeviin puhdistusaineisiin monipuolisesti ja noudattaa ohjeita sekä käyttää pesuaineita turvallisesti ja ympäristöystävällisesti sekä osaa tulkita käyttöturvallisuustiedotetta. Puhdistaa työtiloja omatoimisesti käyttäen asianmukaista työjärjestystä, puhdistusaineita ja menetelmiä
Turvallinen keittiö (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
T1 Perehtyy työtään koskeviin työyhteisön sääntöihin, tietosuoja- ja turvallisuusohjeisiin sekä toimintatapoihin.Huomioi oman työnsä suunnittelussa turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
H3 Perehtyy ohjeen mukaan työtään koskeviin työyhteisön sääntöihin, tietosuoja- ja turvallisuusohjeisiin sekä toimintatapoihin ja toimii niiden mukaan. Huomioi oman työnsä suunnittelussa turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa omatoimisesti
K5 perehtyy omatoimisesti työtään koskeviin työyhteisön sääntöihin, tietosuoja- ja turvallisuusohjeisiin sekä toimintatapoihin ja toimii niiden mukaan. huomioi oman työnsä suunnittelussa turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta itsenäisesti
Jätteiden lajittelu (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
T1 Lajittelee jätteet jätehuolto-ohjeiden mukaisesti. Välttää ohjattuna hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa. Lajittelee jätteet jätehuolto-ohjeiden mukaisesti
H2 Lajittelee jätteet omatoimisesti jätehuolto-ohjeiden mukaisesti. Välttää aktiivisesti hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa. Lajittelee jätteet omatoimisesti jätehuolto-ohjeiden mukaisesti
K5 Lajittelee jätteet itsenäisesti jätehuolto-ohjeiden mukaisesti. Välttää hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistustilanteissa kannattavasti ja itsenäisesti. Lajittelee jätteet itsenäisesti jätehuolto-ohjeiden mukaisesti
Semi-vegetaarinen ruokavalio (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
T1 On perehtynyt kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) siten, että pystyy luotettavasti kertomaan asiakkaille, mitkä tuotteet sopivat heille
H3 On perehtynyt kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) siten, että pystyy omatoimisesti ja luotettavasti kertomaan asiakkaille, mitkä tuotteet sopivat heille
K5 On perehtynyt kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) siten, että pystyy luotettavasti ja itsenäisesti kertomaan asiakkaille, mitkä tuotteet sopivat heille
Hygieniaosaaminen (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
T1 Noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
H3 Noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
K5 Noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
Vedenkäyttö (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
T1 Toimii astiahuollon tehtävissä ja siistii astiahuollon tilat. Puhdistaa koneita ja laitteita, kokoaa, purkaa ja puhdistaa astiapesukoneen sekä kahvinkeittimen
H3 Toimii astiahuollon eri vaiheissa sekä siistii astiahuollon tilat itsenäisesti ohjeen mukaan. Puhdistaa omatoimisesti koneita ja laitteita, kokoaa, purkaa ja puhdistaa oma-aloitteisesti astianpesukoneen sekä kahvinkeittimen
K5 Toimii astiahuollon eri vaiheissa sekä siistii astiahuollon tilat omatoimisesti ja itsenäisesti. Puhdistaa itsenäisesti ja huolellisesti koneita ja laitteita, kokoaa, purkaa ja puhdistaa omatoimisesti astianpesukoneen sekä kahvinkeittimen
Pakkausmerkinnät (Ravitsemuspalveluissa toimiminen)
T1 Tunnistaa työtehtäviinsä liittyviä tavallisimpia raaka-aineita ja tuotteita ja arvioi ohjattuna niiden laatua ennen käyttöä ja käytön aikana
H3 Tunnistaa työtehtäviinsä liittyviä raaka-aineita ja tuotteita ja arvioi niiden laatua oma-aloitteisesti ja aistinvaraisesti sekä laskee raaka-aineiden hiilijalanjäljen laskurilla
K5 Tunnistaa työtehtäviinsä liittyviä raaka-aineita ja tuotteita, arvioi niiden laatua aistinvaraisesti sekä ilmoittaa oma-aloitteisesti laadun poikkeamista sekä laskee raaka-aineiden hiilijalanjäljen laskurilla
Ruokahävikki ( Ravitsemuspalveluissa toimiminen) Kuuluu YTO : ammattitaitovaatimukset Kestävän kehityksen edistäminen
T1 välttää ohjattuna hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa
H3 välttää aktiivisesti hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa
K5 välttää hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistustilanteissa kannattavasti ja itsenäisesti
Sosiaalinen vastuullisuus/ Kuuluu YTO : ammattitaitovaatimukset Kestävän kehityksen edistäminen
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä.