Kestävän kehityksen osaamismerkejä, osaamismerkit on jaoteltu kolmeen osaan eli:
- Ruokatuotannon kestävä kehitys (vihreä)
- Taloudellinen kestävä kehitys (turkoosi)
- Ekologinen kestävä kehitys (sininen)
Kestävän kehityksen osaamismerkin hakeminen
Jotta voi hakea osaamismerkkiä, opiskelijalla tulee olla joku verkkoalusta (Google Drive, Office365, OneDrive) tai blogi, johon raportoi tai tekee esityksen haettavasta aiheesta
- Lue alla oleva osaamismerkki luetteko
- Hae osaamismerkkiä. Aloita klikkaamalla osaamismerkin nimeä. Sinulle aukeaa uusi ikkuna
- Uusi ikkuna on osaamismerkin hakulomake. Lue se ja täytä tiedot. Muista linkittää raporttisi/esityksesi tai linkitä liitetiedosto
HUOM.
Kestävän kehityksen osaamismerkin vastaanottaminen
Jotta voit vastaanottaa osaamismerkkejä, sinulla tulee olla osaamispassi eli Open Badge Passport- tili.
- Hyväksytty osaamismerkkihakemus pitää vastaanottaa sähköpostin välityksellä
- Onneksi olkoon! Olet osoittanut osaamisesi hyväksytysti ja ansainnut osaamismerkin!
- Nouda merkki linkistä -Hae merkki tästä
- Jatka – Kun klikkaat "Jatka", siirryt osoitteeseen https://openbadgepassport.com
- Kirjaudu sisään
- Accept badge/ Hyväksy merkki
- Tämän jälkeen merkkiä voi jakaa esim. Blogi, LinkedIn, facebook jne.
Opetusmateriaalia
Sesongin raaka-aineet (Martat)
Sesongit (EcoCentria)
Kala (Evira)
Liha (Evira)
Tämä materiaali on tuotettu osana Healthy Future -hanketta.
ARVIOINTI
Ruuan globaalisuus (à la carte)
T1 On perehtynyt kansallisiin ja kansainvälisiin raaka-aineisiin, tuotteisiin ja ruokalajeihin siten, että pystyy esittelemään ravintolan à la carte -ruokalistan raaka-aineet
H3 On perehtynyt kansallisiin ja kansainvälisiin raaka-aineisiin, tuotteisiin ja ruokalajeihin siten, että pystyy omatoimisesti esittelemään ravintolan à la carte -ruokalajien koostumuksen sekä raaka-aineiden alkuperän
K5 On perehtynyt kansallisiin ja kansainvälisiin raaka-aineisiin, tuotteisiin ja ruokalajeihin siten, että pystyy esittelemään ravintolan à la carte -ruokalajien koostumuksen sekä raaka-aineiden alkuperän itsenäisesti
Sesonki raaka-aineet (à la carte)
T1 On perehtynyt kausivaihtelujen mukaisiin raaka-aineisiin. Tietää tavallisimpia gastronomisia ruokalajeja ja käyttää gastronomista sanastoa. On perehtynyt gastronomiaan siten, että toteuttaa ohjattuna yleisimpiä gastronomisia periaatteita annosten suunnittelussa, valmistuksessa ja kokoamisessa.
H3 Hyödyntää reaalisesti vuodenaikojen, sesonkien mukaisia raaka-aineita ja kertoo, mitä perinneruokia kuuluu kyseiseen sesonkiin. On perehtynyt omatoimisesti kausivaihtelujen mukaisiin raaka-aineisiin. Tietää tavallisimpia gastronomisia ruokalajeja ja käyttää gastronomista sanastoa sujuvasti. On perehtynyt gastronomiaan siten, että toteuttaa omatoimisesti gastronomian yleisimpiä periaatteita annosten suunnittelussa, valmistuksessa ja kokoamisessa.
K5 Hyödyntää opitun tiedon perusteella vuodenaikojen ja sesonkien mukaisia raaka-aineita ja kertoo, mitä perinneruokia kuuluu kyseiseen sesonkiin. Tietää tavallisimpia gastronomisia ruokalajeja ja käyttää gastronomista sanastoa sujuvasti on perehtynyt gastronomiaan siten, että toteuttaa omatoimisesti gastronomian yleisimpiä periaatteita annosten suunnittelussa, valmistuksessa ja kokoamisessa
Kala / Liha/ Villiruoka (à la carte)
T1 On perehtynyt kansallisiin ja kansainvälisiin raaka-aineisiin, tuotteisiin ja ruokalajeihin siten, että pystyy esittelemään ravintolan à la carte -ruokalistan raaka-aineet. on perehtynyt kausivaihtelujen mukaisiin raaka-aineisiin
H3 On perehtynyt kansallisiin ja kansainvälisiin raaka-aineisiin, tuotteisiin ja ruokalajeihin siten, että pystyy omatoimisesti esittelemään ravintolan à la carte -ruokalajien koostumuksen sekä raaka-aineiden alkuperän on perehtynyt omatoimisesti kausivaihtelujen mukaisiin raaka-aineisiin
K5 On perehtynyt kansallisiin ja kansainvälisiin raaka-aineisiin, tuotteisiin ja ruokalajeihin siten, että pystyy esittelemään ravintolan à la carte -ruokalajien koostumuksen sekä raaka-aineiden alkuperän itsenäisesti valmistaa itsenäisesti kansallisia tai kansainvälisiä à la carte -ateriakokonaisuuksia
Kestävät innovaatiot (à la carte)
K5 Hyödyntää opitun tiedon perusteella vuodenaikojen ja sesonkien mukaisia raaka-aineita ja kertoo, mitä perinneruokia kuuluu kyseiseen sesonkiin
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä.