Kestävän kehityksen osaamismerkejä, osaamismerkit on jaoteltu kolmeen osaan eli:
- Ruokatuotannon kestävä kehitys (vihreä)
- Taloudellinen kestävä kehitys (turkoosi)
- Ekologinen kestävä kehitys (sininen)
Kestävän kehityksen osaamismerkin hakeminen
Jotta voi hakea osaamismerkkiä, opiskelijalla tulee olla joku verkkoalusta (Google Drive, Office365, OneDrive) tai blogi, johon raportoi tai tekee esityksen haettavasta aiheesta
- Lue alla oleva osaamismerkki luetteko
- Hae osaamismerkkiä. Aloita klikkaamalla osaamismerkin nimeä. Sinulle aukeaa uusi ikkuna
- Uusi ikkuna on osaamismerkin hakulomake. Lue se ja täytä tiedot. Muista linkittää raporttisi/esityksesi tai linkitä liitetiedosto
- SESONKIRAAKA-AINEET
- LIHA
- KALA
- SEMI-VEGETAARINEN RUOKAVALIO
- KESTÄVÄT RAAKA-AINEVALINNAT (KEKE)
- TALOUDELLINEN RAAKA-AINEIDEN KÄYTTÖ
HUOM.
Kestävän kehityksen osaamismerkin vastaanottaminen
Jotta voit vastaanottaa osaamismerkkejä, sinulla tulee olla osaamispassi eli Open Badge Passport- tili.
- Hyväksytty osaamismerkkihakemus pitää vastaanottaa sähköpostin välityksellä
- Onneksi olkoon! Olet osoittanut osaamisesi hyväksytysti ja ansainnut osaamismerkin!
- Nouda merkki linkistä -Hae merkki tästä
- Jatka – Kun klikkaat "Jatka", siirryt osoitteeseen https://openbadgepassport.com
- Kirjaudu sisään
- Accept badge/ Hyväksy merkki
- Tämän jälkeen merkkiä voi jakaa esim. Blogi, LinkedIn, facebook jne.
Opetusmateriaalia
Kasvisruokavaliot (Ruokatieto)
Tämä materiaali on tuotettu osana Healthy Future -hanketta.
ARVIOINTI
Sesonki raaka-aineet (Annosruoka)
T1 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
H3 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
K3 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
Liha (Annosruoka)
T1 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
H3 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
K3 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
Kala (Annosruoka)
T1 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
H3 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
K3 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
Semivegetaarinen ruokavalio (Lounasruoka)
T1 On perehtynyt ohjeen mukaan kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan toisen apuna tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia
H3 On perehtynyt omatoimisesti kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee vastuullisesti tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan ohjeen mukaan tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia
K5 On perehtynyt itsenäisesti ja vastuullisesti kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan itsenäisesti erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia
Kestävät raaka-ainevalinnat (Lounasruoka) Kuuluu YTO : ammattitaitovaatimukset Kestävän kehityksen edistäminen
T1 On perehtynyt ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen siten, että kokoaa ympäristöystävällisen lautasmallin
H3 On perehtynyt omatoimisesti ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen ja kokoaa ympäristöystävällisen lautasmallin
K5 On perehtynyt itsenäisesti ja omatoimisesti ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen sekä kokoaa virheettömästi ympäristöystävällisen lautasmallin
Taloudellinen raaka-aineiden käyttö
T1 toimii ohjeen mukaan kannattavasti ja taloudellisesti ja ottaa huomioon hävikin annosruokia esivalmistaessa ja valmistaessa
H3 toimii omatoimisesti kannattavasti ja taloudellisesti ja ottaa huomioon hävikin annosruokia esivalmistaessa ja valmistaessa
K5 toimii kannattavasti ja taloudellisesti ja ennakoi hävikkiä
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä.