Perustutkinnon muodostuminen

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, 180 osaamispistettä

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

AMMATILLISET TUTKINNON OSAT | 145 OSP

  • pakollisten tutkinnon osien laajuus on 85 osaamispistettä
  • valinnaisten tutkinnon osien laajuus on 60 osaamispistettä.

Yhteiset tutkinnonosat ovat | 35 OSP

Ravintola- ja catering-alan perustutkintoon on Omniassa tarjolla seuraavat osaamisalat:

  • asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
  • ruokapalvelun osaamisalan (kokki).

Perustutkinnon suorittanut osaa

  • toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
  • palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
  • hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
  • toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.

Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa

  • toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
  • kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
  • esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.

Tarjoilijan Pakolliset tutkinnon osat /85 OSP

Tutkinnon suorittanut kokki osaa

  • toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
  • valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
  • laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.

Kokin Pakolliset tutkinnon osat /85 OSP

 

Valinnaiset tutkinnon osat | 60 osp

 

Asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut tarjoilija työskentelee ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä sekä suurtalouden toimipaikoissa.

Ruokapalvelun osaamisalan suorittanut kokki työskentelee ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurkeittiöissä.

TutkintonimikkeetTarjoilijaKokki

OsaamisalatRuokapalvelun osaamisalaAsiakaspalvelun osaamisala