Ruokalistasuunnittelu

  • Opiskelijalla ei tarvitse olla kotona tietokonetta tai nettiyhteyttä. Suoritukset voi tehdä myös koulussa omalla ajallaan tai ruokalista suunnitelun tunneilla.
  • Kurssitehtävät jaetaan / ovat saatavissa vain verkkoalustalla.
    • MUISTA viedä aina kyseinen tehtävä omaan blogiisi.

Kurssin tavoitte:

Opit suunnittelemaan ravitsevia ja täysipainoisia lounasruokia erilaisille asiakasryhmille. Tehtävät arvioidaan seuraavasti:

  • ruokalista suunnittelun periaatteet huomioiden
  • lounas- ja päivällislistojen teko
  • annoskoot huomioitu
  • ruoka ohjeiden muuntaminen (eri menetelmät)

Tärkeintä on aina tehtävien sisältö

MATERIAALIPANKKI SLIDESHARE

Ruokalistan suunnitelu slideshare ON TÄSSÄ käykää katsomassa
Ala carte lista slideshere ON TÄSSÄ käykää katsomassa

Tehtävä 1
Tutki kirjastossa alan kirjallisuutta ja kokoa löytämästäsi aineistosta listaa ruokalajien ryhmittelystä.

Tehtävä 2/Ateriasuunnittelu

Valitse itselesi teema KESÄ, SYKSY, TALVI, KEVÄT
Tämän jälkeen suunnitele 3 ruokalajin MENU- kokonaisuus
(alku-, pää- ja jälkiruoka).

Työn toteutus:
Vie tuotos tarkastettavaksi omille www-sivuillesi
Kun tuotos on hyväksytty
Etsi tuotteille ruoka-ohjeet –>Tämän jälkeen muuta kaikki painot KILOIKSI TAI LITROIKSI (kg/l)

Tee JAMIX-ohjelmalla  (sisäänkirjauksessa käytä Omnian käyttäjätunnusta ja salasanaa) kaikista annoksiin liittyvistä komponenteista (esim. pää-raakaaine, lisäke, kastike etc.) reseptit ja kokoa ruokalajeista menu

Tehtävä 3/ Lounaslista

Tehtäväsi on suunnitella viiden viikon (ma – pe) ruokalistan opiskelijaravintola Herkkuun. (Joka päivälle pääruoka, kasvisruoka, energia lisäke, pääruoka salaatti ja jälkiruoka).
Työn toteutus:

Aloita ruokalistan huolellinen suunnittelu avaamalla tyhjä runko TÄSTÄ. Tämän jälkeen tee JAMIX-ohjelmalla kaikista annoksiin liittyvistä komponenteista (esim. pää-raakaaine, lisäke, kastike etc.) reseptit ja kokoa ruokalajeista menu.

Voit käyttää apunasi seuraavia sivuja:

Isomitta ja Unilever

Tästä löydät: RUOKAMITTOJA esim. paljon painaa sipuli
Tästä löydät: ANNOSKOKOJA

Tehtävä 4 /A”la Carte 

Ruokalistoja on useita erityyppisiä, kuten lounas- ja päivällislistat, à la carte –listat ja kiertävät ruokalistat.

Suunnittele ruokalista (alku-, pää- ja jälkiruoka) ravintolaan. Kerro millainen ravintola on kyseessä eli pienimuotoinen selvitys kyseisen ravintolan liikeideasta. Liikeidea tarkoittaa vastausta kysymykseen, miten yritys aikoo toteuttaa toiminta-ajatuksen mukaista liiketoimintaa.

Työn toteutus:

Vastaa kysymyksiin: kenelle markkinoidaan, mitä markkinoidaan ja millainen on ravintolan imago eli mielikuva.

Tee ruokalista jossa on:
Kaksi (2) alkuruokaa
kolme(3) pääruokaa
Kaksi(2) jälkiruokaa

Tee ruokaohjeet JAMIX-ohjelmalla  
Linkki gastronimiseen järjestykseen

EXTRA Tehtävä 5

Hyvä ruokalista on selkeä ja yksinkertainen: syötävät ja juotavat erottuvat helposti ja teksti on tyylikkäästi aseteltu.

Ruokalistan laatija pitää huolta siitä:

  • ruokalistan tekstistä muodostuu yhtenäinen kokonaisuus
  • yhdyssanat on kirjoitettu oikein
  • isot ja pienet alkukirjaimet ovat kohdallaan

käy katsomassa KIELIKELLO