Ruokalistasuunnittelu

  • Opiskelijalla ei tarvitse olla kotona tietokonetta tai nettiyhteyttä. Suoritukset voi tehdä myös koulussa omalla ajallaan tai ruokalista suunnitelun tunneilla.
  • Kurssitehtävät jaetaan / ovat saatavissa vain verkkoalustalla.
    • MUISTA viedä aina kyseinen tehtävä omaan blogiisi.

Kurssin tavoitte:

Opit suunnittelemaan ravitsevia ja täysipainoisia lounasruokia erilaisille asiakasryhmille. Tehtävät arvioidaan seuraavasti:

  • ruokalista suunnittelun periaatteet huomioiden
  • lounas- ja päivällislistojen teko
  • annoskoot huomioitu
  • ruoka ohjeiden muuntaminen (eri menetelmät)

Lounaslista

 
Tehtäväsi on suunnitella viiden viikon (ma – pe) ruokalista opiskelijaravintola Herkkuun.
  • pääruoka
  • kasvisruoka
  • energia lisäke
  • pääruoka salaatti
  • jälkiruoka

Työn toteutus:

Aloita ruokalistan huolellinen suunnittelu avaamalla tyhjä runko TÄSTÄ.

  • tallenna drive dokumentti (3/2 tehtävä) ja Luo uusi kansio, ruokalistasuunnittelu OneDrive ja/tai Google Drive
  • jaa drive dokumentti opettajalle (liitä blogiin linkki)

Tämän jälkeen tee JAMIX-ohjelmalla kaikista annoksiin liittyvistä komponenteista (esim. pääraaka-aine, lisäke, kastike ym.) reseptit ja kokoa ruokalajeista menu.

Voit käyttää apunasi seuraavia sivuja:

Isomitta ja Unilever

Tästä löydät: RUOKAMITTOJA esim. paljon painaa sipuli
Tästä löydät: ANNOSKOKOJA

EXTRA Tehtävä

Hyvä ruokalista on selkeä ja yksinkertainen: syötävät ja juotavat erottuvat helposti ja teksti on tyylikkäästi aseteltu.

Ruokalistan laatija pitää huolta siitä:

  • ruokalistan tekstistä muodostuu yhtenäinen kokonaisuus
  • yhdyssanat on kirjoitettu oikein
  • isot ja pienet alkukirjaimet ovat kohdallaan

käy katsomassa KIELIKELLO

ARVIOINTI

T1

  • on perehtynyt ruokalistan suunnittelun periaatteisiin ja pystyy esittelemään, millaisista ruokalajeista työpaikan lounaslista koostuu ja osallistuu tarvittaessa ruokalistan suunnitteluun ohjatusti
  • on perehtynyt eri ruokalajeihin ja työpaikan raaka-aineisiin siten, että pystyy kertomaan ruokalajeista ja raaka-aineista ja niiden alkuperästä
  • laittaa lounaan ruokalajit esille linjastoon tai muutoin sovitulla tavalla

H3

  • tietää ruokalistan suunnittelun perusperiaatteet ja pystyy esittelemään, millaisista ruokalajeista työpaikan lounaslista koostuu ja suunnittelee tarvittaessa lounaan ruokalistan ohjeen mukaan

K5

  • tietää ruokalistan suunnittelun perusperiaatteet, pystyy itsenäisesti ja monipuolisesti esittelemään, millaisista ruokalajeista ja raaka-aineista ja niiden alkuperästä työpaikan lounaslista koostuu ja suunnittelee tarvittaessa lounaan ruokalistan itsenäisesti