Kestävä kehitys (Lounas)

Lounasruokien valmistus

Kestävän kehityksen osaamismerkejä,  osaamismerkit on jaoteltu kolmeen osaan eli:

  1. Sosiaalinen kestävä kehitys (vihreä)
  2. Taloudellinen kestävä kehitys (turkoosi)
  3. Ekologinen kestävä kehitys (sininen)

Kestävän kehityksen osaamismerkin hakeminen

Jotta voi hakea osaamismerkkiä, sinulla tulee olla joku verkkoalusta (Google Drive, Office365, OneDrive) tai blogi, johon raportoi tai tekee esityksen haettavasta aiheesta

  1. Lue alla oleva osaamismerkki luetteko
  2. Hae osaamismerkkiä. Aloita klikkaamalla osaamismerkin nimeä. Sinulle aukeaa uusi ikkuna
  3. Uusi ikkuna on osaamismerkin hakulomake. Lue se ja täytä tiedot. Muista linkittää raporttisi/esityksesi tai linkitä liitetiedosto
  1. LÄHIRUOKA
  2. MENUSUUNNITELMA
  3. KEITTIÖPROSESSI
  4. OMAVARAISUUS
  5. SEMI-VEGETAARINEN RUOKAVALIO
  6. RAVITSEMUSSUOSITUKSET
  7. RUOKAVALINTA
  8. VEDEN KÄYTTÖ
  9. YMPÄRISTÖMERKIT
  10. LUOMURUOKA
  11. PAKKAUSMERKINNÄT
  12. KANSANTAUDIT
  13. RUOKAHÄVIKKI
  14. TALOUDELLINEN RAAKA-AINEIDEN KÄYTTÖ
  15. ENERGIATEHOKAS KEITTIÖ

HUOM.

Kirjoita raporttiin tai esitykseesi omin sanoin. Älä kopioi suoraan nettilähteestä.

 

Kestävän kehityksen osaamismerkin vastaanottaminen

Jotta voit vastaanottaa osaamismerkkejä, sinulla tulee olla osaamispassi eli Open Badge Passport- tili.

  • Hyväksytty osaamismerkkihakemus pitää vastaanottaa sähköpostin välityksellä
    • Onneksi olkoon! Olet osoittanut osaamisesi hyväksytysti ja ansainnut osaamismerkin!
  • Nouda merkki linkistä -Hae merkki tästä
  • Jatka – Kun klikkaat ”Jatka”, siirryt osoitteeseen https://openbadgepassport.com
  • Kirjaudu sisään
  • Accept badge/ Hyväksy merkki
  • Tämän jälkeen merkkiä voi jakaa esim. Blogi, LinkedIn, facebook jne.

Opetusmateriaalia

Tämä materiaali on tuotettu osana Healthy Future -hanketta.

ARVIOINTI

Lähiruoka (lounas)

LÄHIRUOKA - SUOMI

H3 kertoo toimipaikassa tai lähialueella käytettävistä luomuruoista, lähiruoista sekä tulkitsee alkuperäistietoja.

K5 kertoo itsenäisesti työpaikassa tai lähialueella käytettävistä luomuruoista ja lähiruoista sekä tulkitsee alkuperäismerkintöjä.

Menusuunnitelma (lounas)

MENUSUUNNITELMA - SUOMI

T1 on perehtynyt ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen siten, että kokoaa ympäristöystävällisen lautasmallin.

H3 on perehtynyt omatoimisesti ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen ja kokoaa ympäristöystävällisen lautasmallin.

Keittiöprosessi (lounas)

KEITTIÖPROSESSI - SUOMI

T1 On perehtynyt ruokalistan suunnittelun periaatteisiin ja pystyy esittelemään, millaisista ruokalajeista työpaikan lounaslista koostuu ja osallistuu tarvittaessa ruokalistan suunnitteluun ohjatusti. On perehtynyt eri ruokalajeihin ja työpaikan raaka-aineisiin siten, että pystyy kertomaan ruokalajeista ja raaka-aineista ja niiden alkuperästä.

H3 Tietää ruokalistan suunnittelun perusperiaatteet ja pystyy esittelemään, millaisista ruokalajeista työpaikan lounaslista koostuu ja suunnittelee tarvittaessa lounaan ruokalistan ohjeen mukaan. Perehtyy kestäviin raaka-ainehankintoihin, alkuperäismerkintöihin sekä kasvispainotteisen ja sesongin mukaisen ruoan tarjoamiseen työryhmän jäsenenä.

K5 Tietää ruokalistan suunnittelun perusperiaatteet, pystyy itsenäisesti ja monipuolisesti esittelemään, millaisista ruokalajeista ja raaka-aineista ja niiden alkuperästä työpaikan lounaslista koostuu ja suunnittelee tarvittaessa lounaan ruokalistan itsenäisesti. Perehtyy omatoimisesti ja vastuullisesti kestäviin raaka-ainehankintoihin sekä kasvispainotteisen ja sesongin mukaisen ruoan tarjoamiseen.

Omavaraisuus (lounas)

OMAVARAISUUS -SUOMI

H3 Kertoo toimipaikassa tai lähialueella käytettävistä luomuruoista, lähiruoista sekä tulkitsee alkuperäistietoja.

K5 Kertoo itsenäisesti työpaikassa tai lähialueella käytettävistä luomuruoista ja lähiruoista sekä tulkitsee alkuperäismerkintöjä.

Semi-vegetaarinen ruokavalio (lounas)

SEMI-VEGETAARINEN RUOKAVALIO -SUOMI

T1 On perehtynyt ohjeen mukaan kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan toisen apuna tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia.

H3 On perehtynyt omatoimisesti kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee vastuullisesti tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan ohjeen mukaan tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia.

K5 On perehtynyt itsenäisesti ja vastuullisesti kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan itsenäisesti erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia.

Ravitsemussuositukset (lounas)

RAVITSEMUSSUOSITUKSET -SUOMI

T1 On perehtynyt terveellisen ravitsemuksen perusperiaatteisiin siten, että pystyy valmistamaan maukasta, terveellistä ja ravitsevaa lounasruokaa.

H3 On perehtynyt terveellisen ravitsemuksen perusperiaatteisiin siten, että pystyy omatoimisesti valmistamaan maukasta, terveellistä ja ravitsevaa lounasruokaa.

K5 On perehtynyt terveellisen ravitsemuksen perusperiaatteisiin siten, että pystyy valmistamaan ruokaohjeen mukaan itsenäisesti maukasta, terveyttä edistävää ja ravitsevaa lounasruokaa. Osaa tarvittaessa huomioida rasva- ja suolakriteerit.

Ruokavalinta (lounas)

RUOKAVALINTA -SUOMI

T1 On perehtynyt ohjeen mukaan kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan toisen apuna tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia

H3 On perehtyy omatoimisesti ja vastuullisesti kestäviin raaka-ainehankintoihin sekä kasvispainotteisen ja sesongin mukaisen ruoan tarjoamiseen

K5 On perehtynyt omatoimisesti ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen ja kokoaa ympäristöystävällisen lautasmallin. On perehtynyt omatoimisesti kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee vastuullisesti tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan ohjeen mukaan tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia

Vedenkäyttö (lounas)

VEDEN KÄYTTÖ - SUOMI

T1 Siistii ja järjestää työympäristön työvuoron päättyessä. Toimii astiahuollon tehtävissä

H3 Siistii ja järjestää työympäristön työvuoron päättyessä omatoimisesti. Toimii omatoimisesti astiahuollon tehtävissä

K5 Siistii ja järjestää työympäristön työvuoron päättyessä, huolehtii siisteydestä muun toiminnan lomassa. Toimii astiahuollon tehtävissä itsenäisesti tarvittaessa muun työn lomassa.

Ympäristömerkit (lounas)

YMPÄRISTÖMERKIT - SUOMI

T1 Tunnistaa ja käsittelee työpaikan tavallisimpia raaka-aineita, arvioi niiden tuoreutta ja laatua aistinvaraisesti ja kertoo ohjatusti tuotteiden alkuperän

H3 Tunnistaa ja käsittelee työpaikassa käytettäviä raaka-aineita ja arvioi niiden tuoreutta ja laatua aistinvaraisesti ja kertoo tuotteiden alkuperän. Perehtyy kestäviin raaka-ainehankintoihin, alkuperäismerkintöihin sekä kasvispainotteisen ja sesongin mukaisen ruoan tarjoamiseen työryhmän jäsenenä

K5 Tunnistaa työpaikassa käytettävät raaka-aineet ja arvioi niiden tuoreuden ja laadun aistinvaraisesti, ilmoittaa poikkeamista sekä kertoo luontevasti ja selkeästi tuotteiden alkuperän ja käyttötarkoituksen hävikkiä välttäen. Kertoo itsenäisesti työpaikassa tai lähialueella käytettävistä luomuruoista ja lähiruoista sekä tulkitsee alkuperäismerkintöjä

Luomuruoka (lounas)

LUOMURUOKA - SUOMI

H3  Kertoo toimipaikassa tai lähialueella käytettävistä luomuruoista, lähiruoista sekä tulkitsee alkuperäistietoja

K5 Kertoo itsenäisesti työpaikassa tai lähialueella käytettävistä luomuruoista ja lähiruoista sekä tulkitsee alkuperäismerkintöjä.

Pakkausmerkinnät (lounas)

PAKKAUSMERKINNÄT - SUOMI

T1 Tunnistaa ja käsittelee työpaikan tavallisimpia raaka-aineita, arvioi niiden tuoreutta ja laatua aistinvaraisesti ja kertoo ohjatusti tuotteiden alkuperän

H3 tTunnistaa ja käsittelee työpaikassa käytettäviä raaka-aineita ja arvioi niiden tuoreutta ja laatua aistinvaraisesti ja kertoo tuotteiden alkuperän

K5 Kertoo itsenäisesti työpaikassa tai lähialueella käytettävistä luomuruoista ja lähiruoista sekä tulkitsee alkuperäismerkintöjä

Kansantaudit (lounas)

KANSANTAUDIT - SUOMI

T1 Pystyy valmistamaan toisen apuna tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia

H3 Pystyy valmistamaan ohjeen mukaan tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia

K5 Pystyy valmistamaan itsenäisesti erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia

Ruokahävikki (lounas)

RUOKAHÄVIKKI- SUOMI

T1 Valitsee, esikäsittelee ja käyttää lounasruokien raaka-aineita ohjeen mukaisesti hävikkiä välttäen. Dokumentoi ruokahävikkiä tarvittaessa toisen apuna

H3 Valitsee, esikäsittelee ja käyttää lounasruokien raaka-aineita hävikkiä välttäen. Dokumentoi ruokahävikkiä tarvittaessa omatoimisesti

K5 Valitsee, esikäsittelee ja käyttää itsenäisesti lounasruokien raaka-aineita hävikkiä välttäen ja ekologista jalanjälkeä noudattaen. Dokumentoi ja havainnoi ruokahävikkiä tarvittaessa sekä vähentää omalla toiminnallaan oma-aloitteisesti hävikin määrää

Taloudellinen raaka-aineiden käyttö (lounas)

TALOUDELLINEN RAAKA-AINEDEN KÄYTTÖ - SUOMI

T1 Vastaanottaa, varastoi ja käsittelee raaka-aineita ja muita tarvikkeita ohjeen mukaan (FIFO) hävikkiä välttäen ja ergonomisesti oikein valituilla, käytetyillä ja asennetuilla työvälineillä. Tunnistaa ja käsittelee työpaikan tavallisimpia raaka-aineita, arvioi niiden tuoreutta ja laatua aistinvaraisesti ja kertoo ohjatusti tuotteiden alkuperän valitsee, esikäsittelee ja käyttää lounasruokien raaka-aineita ohjeen mukaisesti hävikkiä välttäen.

H3 Vastaanottaa, varastoi ja käsittelee raaka-aineita ja muita tarvikkeita itsenäisesti ohjeen mukaan (FIFO) hävikkiä välttäen ja ergonomisesti oikein valituilla, käytetyillä ja asennetuilla työvälineillä. Tunnistaa ja käsittelee työpaikassa käytettäviä raaka-aineita ja arvioi niiden tuoreutta ja laatua aistinvaraisesti ja kertoo tuotteiden alkuperän valitsee, esikäsittelee ja käyttää lounasruokien raaka-aineita hävikkiä välttäen.

K5 Vastaanottaa, varastoi ja käsittelee raaka-aineita ja muita tarvikkeita omatoimisesti ja vastuullisesti (FIFO) hävikkiä välttäen ja ergonomisesti oikein valituilla, käytetyillä ja asennetuilla työvälineillä. Tunnistaa työpaikassa käytettävät raaka-aineet ja arvioi niiden tuoreuden ja laadun aistinvaraisesti, ilmoittaa poikkeamista sekä kertoo luontevasti ja selkeästi tuotteiden alkuperän ja käyttötarkoituksen hävikkiä välttäen valitsee, esikäsittelee ja käyttää itsenäisesti lounasruokien raaka-aineita hävikkiä välttäen ja ekologista jalanjälkeä noudattaen.

Energiatehokas keittiö (lounas)

ENERGIATEHOKAS KEITTIÖ - SUOMI

T1 käyttää ekologisesti toisen apuna lounasruokien valmistuksessa ja leivonnassa tarvittavia työpaikan koneita, laitteita ja välineitä ja puhdistaa laitteet taloudellisesti

H3 käyttää ekologisesti ja omatoimisesti lounasruokien valmistuksessa ja leivonnassa tarvittavia työpaikan koneita, laitteita ja välineitä sekä puhdistaa ne taloudellisesti

K5 käyttää turvallisesti ja ekologisesti sekä oma-aloitteisesti lounasruokien valmistuksessa ja leivonnassa tarvittavia työpaikan koneita, laitteita ja välineitä sekä puhdistaa ne taloudellisesti