Kestävä kehitys (lounas)

Lounasruokien valmistus

Kestävän kehityksen osaamismerkejä,  osaamismerkit on jaoteltu kolmeen osaan eli:

 1. Sosiaalinen kestävä kehitys (vihreä)
 2. Taloudellinen kestävä kehitys (turkoosi)
 3. Ekologinen kestävä kehitys (sininen)

Kestävän kehityksen osaamismerkin hakeminen

Jotta voi hakea osaamismerkkiä, opiskelijalla tulee olla joku verkkoalusta (Google Drive, Office365, OneDrive) tai blogi, johon raportoi tai tekee esityksen haettavasta aiheesta

 • Osaamismerkki-hakemukseen linkitetään edellä mainittu raportti tai esitys
 • Valitse klikkaamalla osaamismerkin kuvaketta, jota haluat hakea
 • Sinulle aukeaa lisätietoa haettavasta osaamismerkistä
 • Klikkaa [Avaa kriteerisivu uuteen ikkunaan]
 • Täytä hakemus ja linkitä liitetiedosto

Kestävän kehityksen osaamismerkin vastaanottaminen

Jotta voit vastaanottaa osaamismerkkejä, opiskelijalla tulee olla osaamispassi eli Open Badge Passport- tili.

 • Hyväksytty osaamismerkkihakemus pitää vastaanottaa sähköpostisin välityksellä
  • Onneksi olkoon! Olet osoittanut osaamisesi hyväksytysti ja ansainnut osaamismerkin!
 • Nouda merkki linkistä -Hae merkki tästä
 • Jatka – Kun klikkaat ”Jatka”, siirryt osoitteeseen https://openbadgepassport.com
 • Kirjaudu sisään
 • Accept badge/ Hyväksy merkki
 • Tämän jälkeen merkkiä voi jakaa esim. Blogi, LinkedIn, facebook jne.

HUOM. Kirjoituksen loppuun liitetään aina luettelo käytetyistä lähdemateriaalista. Vältä suoraa kopiointia.

Opetusmateriaalia

Energiatehokas ammattikeittiö -opas

Ammattikeittiön energiatehokkaat hankinnat

 1. LÄHIRUOKA
 2. MENUSUUNNITELMA
 3. KEITTIÖPROSESSI
 4. OMAVARAISUUS
 5. SEMI-VEGETAARINEN RUOKAVALIO
 6. RAVITSEMUSSUOSITUKSET
 7. RUOKAVALINTA
 8. VEDEN KÄYTTÖ
 9. YMPÄRISTÖMERKIT
 10. LUOMURUOKA
 11. PAKKAUSMERKINNÄT
 12. KANSANTAUDIT
 13. RUOKAHÄVIKKI
 14. TALOUDELLINEN RAAKA-AINEIDEN KÄYTTÖ
 15. ENERGIATEHOKAS KEITTIÖ

Tämä materiaali on tuotettu osana Healthy Future -hanketta.

ARVIOINTI

Lähiruoka

H3 kertoo toimipaikassa tai lähialueella käytettävistä luomuruoista, lähiruoista sekä tulkitsee alkuperäistietoja.

K5 kertoo itsenäisesti työpaikassa tai lähialueella käytettävistä luomuruoista ja lähiruoista sekä tulkitsee alkuperäismerkintöjä.

Menusuunnitelma

T1 on perehtynyt ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen siten, että kokoaa ympäristöystävällisen lautasmallin.

H3 on perehtynyt omatoimisesti ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen ja kokoaa ympäristöystävällisen lautasmallin.

Keittiöprosessi

T1 On perehtynyt ruokalistan suunnittelun periaatteisiin ja pystyy esittelemään, millaisista ruokalajeista työpaikan lounaslista koostuu ja osallistuu tarvittaessa ruokalistan suunnitteluun ohjatusti. On perehtynyt eri ruokalajeihin ja työpaikan raaka-aineisiin siten, että pystyy kertomaan ruokalajeista ja raaka-aineista ja niiden alkuperästä.

H3 Tietää ruokalistan suunnittelun perusperiaatteet ja pystyy esittelemään, millaisista ruokalajeista työpaikan lounaslista koostuu ja suunnittelee tarvittaessa lounaan ruokalistan ohjeen mukaan. Perehtyy kestäviin raaka-ainehankintoihin, alkuperäismerkintöihin sekä kasvispainotteisen ja sesongin mukaisen ruoan tarjoamiseen työryhmän jäsenenä.

K5 Tietää ruokalistan suunnittelun perusperiaatteet, pystyy itsenäisesti ja monipuolisesti esittelemään, millaisista ruokalajeista ja raaka-aineista ja niiden alkuperästä työpaikan lounaslista koostuu ja suunnittelee tarvittaessa lounaan ruokalistan itsenäisesti. Perehtyy omatoimisesti ja vastuullisesti kestäviin raaka-ainehankintoihin sekä kasvispainotteisen ja sesongin mukaisen ruoan tarjoamiseen.

Omavaraisuus

H3 Kertoo toimipaikassa tai lähialueella käytettävistä luomuruoista, lähiruoista sekä tulkitsee alkuperäistietoja.

K5 Kertoo itsenäisesti työpaikassa tai lähialueella käytettävistä luomuruoista ja lähiruoista sekä tulkitsee alkuperäismerkintöjä.

Semi-vegetaarinen ruokavalio

T1 On perehtynyt ohjeen mukaan kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan toisen apuna tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia.

H3 On perehtynyt omatoimisesti kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee vastuullisesti tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan ohjeen mukaan tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia.

K5 On perehtynyt itsenäisesti ja vastuullisesti kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan itsenäisesti erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia.

Ravitsemussuositukset

T1 On perehtynyt terveellisen ravitsemuksen perusperiaatteisiin siten, että pystyy valmistamaan maukasta, terveellistä ja ravitsevaa lounasruokaa.

H3 On perehtynyt terveellisen ravitsemuksen perusperiaatteisiin siten, että pystyy omatoimisesti valmistamaan maukasta, terveellistä ja ravitsevaa lounasruokaa.

K5 On perehtynyt terveellisen ravitsemuksen perusperiaatteisiin siten, että pystyy valmistamaan ruokaohjeen mukaan itsenäisesti maukasta, terveyttä edistävää ja ravitsevaa lounasruokaa. Osaa tarvittaessa huomioida rasva- ja suolakriteerit.

Ruokavalinta

T1 On perehtynyt ohjeen mukaan kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan toisen apuna tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia

H3 On perehtyy omatoimisesti ja vastuullisesti kestäviin raaka-ainehankintoihin sekä kasvispainotteisen ja sesongin mukaisen ruoan tarjoamiseen

K5 On perehtynyt omatoimisesti ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen ja kokoaa ympäristöystävällisen lautasmallin. On perehtynyt omatoimisesti kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee vastuullisesti tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan ohjeen mukaan tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia