Kestävä kehitys (Ravitsemispalveluissa toimiminen)

CC: Ammattikeittiön ABC: Kestävä kehitys

Kestävän kehityksen osaamismerkejä,  osaamismerkit on jaoteltu kolmeen osaan eli:

  1. Sosiaalinen kestävä kehitys (vihreä)
  2. Taloudellinen kestävä kehitys (turkoosi)
  3. Ekologinen kestävä kehitys (sininen)

Kestävän kehityksen osaamismerkin hakeminen

Jotta voi hakea osaamismerkkiä, opiskelijalla tulee olla joku verkkoalusta (Google Drive, Office365, OneDrive) tai blogi, johon raportoi tai tekee esityksen haettavasta aiheesta

  • Osaamismerkki-hakemukseen linkitetään edellä mainittu raportti tai esitys
  • Valitse klikkaamalla osaamismerkin kuvaketta, jota haluat hakea
  • Sinulle aukeaa lisätietoa haettavasta osaamismerkistä
  • Klikkaa [Avaa kriteerisivu uuteen ikkunaan]
  • Täytä hakemus ja linkitä liitetiedosto

Kestävän kehityksen osaamismerkin vastaanottaminen

Jotta voit vastaanottaa osaamismerkkejä, opiskelijalla tulee olla osaamispassi eli Open Badge Passport- tili.

  • Hyväksytty osaamismerkkihakemus pitää vastaanottaa sähköpostisin välityksellä
    • Onneksi olkoon! Olet osoittanut osaamisesi hyväksytysti ja ansainnut osaamismerkin!
  • Nouda merkki linkistä -Hae merkki tästä
  • Jatka – Kun klikkaat ”Jatka”, siirryt osoitteeseen https://openbadgepassport.com
  • Kirjaudu sisään
  • Accept badge/ Hyväksy merkki
  • Tämän jälkeen merkkiä voi jakaa esim. Blogi, LinkedIn, facebook jne.

HUOM. Kirjoituksen loppuun liitetään aina luettelo käytetyistä lähdemateriaalista. Vältä suoraa kopiointia.

  1. JÄTTEIDEN LAJITTELU
  2. SEMI-VEGETAARINEN RUOKAVALIO
  3. HYGIENIAOSAAMINEN
  4. PUHDISTUSAINEET
  5. VEDENKÄYTTÖ
  6. PAKKAUSMERKINNÄT
  7. TYÖVAATETUS
  8. TURVALLINEN KEITTIÖ
  9. SOSIAALINEN VASTUULLISUUS

Tämä materiaali on tuotettu osana Healthy Future -hanketta.

ARVIOINTI (osa puuttuu)

  • lajittelee jätteet jätehuolto-ohjeiden mukaisesti
  • pukeutuu tehtävän vaatimalla tavalla työpaikan ohjeiden mukaisesti työvaatteisiin, jalkineisiin sekä päähineeseen
  • huolehtii ulkoisesta olemuksestaan sekä henkilökohtaisesta hygieniastaan
  • perehtyy työtään koskeviin puhdistusaineisiin ja käyttää pesuaineita turvallisesti
  • välttää ohjattuna hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa (T1)

  • lajittelee jätteet omatoimisesti jätehuolto-ohjeiden mukaisesti
  • pukeutuu tehtävän vaatimalla tavalla omatoimisesti työpaikan ohjeiden mukaisesti työvaatteisiin, jalkineisiin sekä päähineeseen
  • huolehtii ulkoisesta olemuksestaan sekä henkilökohtaisesta hygieniastaan
  • perehtyy ohjeen mukaan työtään koskeviin puhdistusaineisiin ja noudattaa ohjeita ja käyttää pesuaineita turvallisesti ja ympäristöystävällisesti
  • välttää aktiivisesti hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa (H3)

  • lajittelee jätteet itsenäisesti jätehuolto-ohjeiden mukaisesti
  • tulee työvuoroon pukeutuneena tehtävän vaatimalla tavalla työpaikan ohjeiden mukaisesti työvaatteisiin, jalkineisiin sekä päähineeseen
  • huolehtii ulkoisesta olemuksestaan ja henkilökohtaisesta hygieniastaan omatoimisesti ja asianmukaisesti
  • perehtyy työtään koskeviin puhdistusaineisiin monipuolisesti ja noudattaa ohjeita sekä käyttää pesuaineita turvallisesti ja ympäristöystävällisesti sekä osaa tulkita käyttöturvallisuustiedotetta
  • välttää hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistustilanteissa kannattavasti ja itsenäisesti (K5)