Kestävä kehitys (Annosruoka)

Kestävän kehityksen osaamismerkejä,  osaamismerkit on jaoteltu kolmeen osaan eli:

  1. Ruokatuotannon kestävä kehitys (vihreä)
  2. Taloudellinen kestävä kehitys (turkoosi)
  3. Ekologinen kestävä kehitys (sininen)

Kestävän kehityksen osaamismerkin hakeminen

Jotta voi hakea osaamismerkkiä, opiskelijalla tulee olla joku verkkoalusta (Google Drive, Office365, OneDrive) tai blogi, johon raportoi tai tekee esityksen haettavasta aiheesta

  1. Lue alla oleva osaamismerkki luetteko
  2. Hae osaamismerkkiä. Aloita klikkaamalla osaamismerkin nimeä. Sinulle aukeaa uusi ikkuna
  3. Uusi ikkuna on osaamismerkin hakulomake. Lue se ja täytä tiedot. Muista linkittää raporttisi/esityksesi tai linkitä liitetiedosto
  1. SESONKIRAAKA-AINEET 
  2. LIHA
  3. KALA
  4. SEMI-VEGETAARINEN RUOKAVALIO
  5. KESTÄVÄT RAAKA-AINEVALINNAT (KEKE)
  6. TALOUDELLINEN RAAKA-AINEIDEN KÄYTTÖ

HUOM.

Kirjoita raporttiin tai esitykseesi omin sanoin. Älä kopioi suoraan nettilähteestä.

Kestävän kehityksen osaamismerkin vastaanottaminen

Jotta voit vastaanottaa osaamismerkkejä, sinulla tulee olla osaamispassi eli Open Badge Passport- tili.

  • Hyväksytty osaamismerkkihakemus pitää vastaanottaa sähköpostin välityksellä
    • Onneksi olkoon! Olet osoittanut osaamisesi hyväksytysti ja ansainnut osaamismerkin!
  • Nouda merkki linkistä -Hae merkki tästä
  • Jatka – Kun klikkaat ”Jatka”, siirryt osoitteeseen https://openbadgepassport.com
  • Kirjaudu sisään
  • Accept badge/ Hyväksy merkki
  • Tämän jälkeen merkkiä voi jakaa esim. Blogi, LinkedIn, facebook jne.

Opetusmateriaalia

Kasvisruokavaliot (Ruokatieto)

Tämä materiaali on tuotettu osana Healthy Future -hanketta.

ARVIOINTI

Sesonki raaka-aineet (Annosruoka)

SESONKIRAAKA-AINEET - SUOMI

T1 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja

H3 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja

K3 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja

 Liha (Annosruoka)

LIHA - SUOMI

T1 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja

H3 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja

K3 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja

 Kala (Annosruoka)

KALA - SUOMI

T1 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja

H3 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja

K3 Noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja

Semivegetaarinen ruokavalio (Lounasruoka)

SEMI-VEGETAARINEN RUOKAVALIO -SUOMI

T1 On perehtynyt ohjeen mukaan kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan toisen apuna tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia

H3 On perehtynyt omatoimisesti kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee vastuullisesti tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan ohjeen mukaan tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia

K5 On perehtynyt itsenäisesti ja vastuullisesti kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan itsenäisesti erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia

Kestävät raaka-ainevalinnat (Lounasruoka) Kuuluu YTO : ammattitaitovaatimukset Kestävän kehityksen edistäminen

KESTÄVÄT RAAKA-AINEVALINNAT - SUOMI

T1 On perehtynyt ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen siten, että kokoaa ympäristöystävällisen lautasmallin

H3 On perehtynyt omatoimisesti ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen ja kokoaa ympäristöystävällisen lautasmallin

K5 On perehtynyt itsenäisesti ja omatoimisesti ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen sekä kokoaa virheettömästi ympäristöystävällisen lautasmallin

Taloudellinen raaka-aineiden käyttö

TALOUDELLINEN RAAKA-AINEDEN KÄYTTÖ - SUOMI

T1 toimii ohjeen mukaan kannattavasti ja taloudellisesti ja ottaa huomioon hävikin annosruokia esivalmistaessa ja valmistaessa

H3 toimii omatoimisesti kannattavasti ja taloudellisesti ja ottaa huomioon hävikin annosruokia esivalmistaessa ja valmistaessa

K5 toimii kannattavasti ja taloudellisesti ja ennakoi hävikkiä