HANAKO seminaari järjestettiin Kouvolan seudun ammattiopistossa (KSAO)

Hanako- projekti on Suomen ja Japanin välinen yhteistyö projekti, joka toimii OPH tuella jo vuodesta 2010 alkaen. Tämä suomalais-japanilainen ammatillisen koulutuksen seminaari järjestettiin 24-25.4.2019 Kouvolassa, Kouvolan seudun ammattiopiston (KSAO) tiloissa.  Tilaisuuteen osallistuivat Omnian Lakelankadulta ruokatuotannon lehtorit Timo Kortelainen ja Oona Haapakorpi. Omniasta mukana oli myös muutama sosiaali- ja terveysalan opettajaa sekä InnoOmnian kehittämispalveluiden asiantuntija Sirje Hassinen, joka toimii tämän hankkeen koordinaattorina.

Image may contain: 5 people, people sitting, living room and indoor

HANAKO seminaarin agenda

Seminaarin aloitti KSAO rehtori Timo Olli. Tämän jälkeen Sirje Hassinen Hanako-verkoston koordinaattori kertoi itse hankkeesta. Puheenvuorossa hän kertoi hankkeen tavoitteista sekä Lean verkostoyhteistyöstä.

”Mitä LEAN on? Keskity olennaiseen ja jätä kaikki ylimääräinen pois, joka ei anna lisäarvoa asiakkaalle. Sen tarkoitus on myös antaa enemmän arvoa vähemmällä. LEAN on filosofia, jolla pyritään hyödyntämään resurssit maksimaalisesti.”

Seuraavaksi terveisiä Japanista kertovat Ms. Kayoko Fujimoto sekä Mr. Hiroyuki Suzuki. Lopuksi ennen lounastaukoa OPH, opetusneuvos Hanna Autero kertoi ammatillisen koulutuksen ajankohtaisista asioista.

Alakohtaisten työryhmien kokoontuminen

Kuva: Timo Kortelainen Omnia, Juha Riippi  Sedu, Helena Mikkola Turun ammatti-instituutti, Oona Haapakorpi Omnia ja Nina Korpela Vamia

Hotelli- ja ravintola-alan -työryhmä kokoontui keskiviikko iltapäivällä työryhmän vetäjän Risto Virkkusen ja Turun ammatti-instituuttiin Kansainvälisten asioiden päällikön Helena Mikkolan johdolla. Kokouksessa oli paikalla edustus kaikista oppilaitoksista, joiden tarkoitus on lähettää opiskelijoita tai asiantuntijoita matkailu- tai ravitsemisalalta Japaniin. Tästä syystä työryhmä keskusteli tulevista Japanin KV-vaihdoista ja matkoista. Seuraava puheenaihe oli Japani ruokaohjekirja, tarkoitus olisi, että jokainen Japanissa käynyt tuo mukanaan yhden ruokaohjeen. Näistä ohjeista muodostetaan tuleva e-kirja. Tällä hetkellä kirjaan löytyy vain muutamia ohjeita. Kokouksessa myös päätettiin, että uusi työryhmän vetäjä olisi Oona Haapakorpi. Hänen ensimmäinen tehtävänsä olisi selvittää, millaisessa muodossa reseptikirja julkaistaan.

Kouvolan yrittäjiä

Kokouksen yhteyteen oli myös järjestetty esittelyt 2019 Kouvolan asuntomessuille. Aiheesta kävi myös kertomassa projektipäällikkö Sanna Kauppi. Vuoden 2019 asuntomessualue rakentuu parhaillaan Kouvolan eteläpuolelle Korialle ns. Pioneeripuiston Kasarmimäelle. Esitellyssä kävi hyvin esille, miten varuskuntahistoria näkyy asuntomessujen Pioneeripuistossa.

Pääsimme myös kuulemaan KymiRing toiminnasta Janita Lehtosen johdolla. Lehtosen kertoo, että KymiRing on Pohjois-Euroopan johtava moottorirata ja ajokoulutuskeskus. Lehtosen mukaan rata mahdollistaa kansainvälisten moottoriurheilutapahtumien järjestämisen.

Matkan tarkoitus

Matkan tarkoituksena oli tutustua japanilaisiin partnereihin samalla luoda uusia kontakteja HANAKO-verkoston suomalaisiin muihin partnereihin.

”Kortelainen kertoo osallistuneensa ensimmäistä kertaa Hanako-projektin seminaarin Kouvolassa 24.4-25.4 yhdessä Oona Haapakorven kanssa. Tilaisuudessa meillä oli mahdollisuus tutustua syksyllä tapahtuvan Japanin matkan yhteistyökumppaneihin, ja samalla saimme pienen oppitunnin japanilaisesta tapakulttuurista.”

Kuva: Timo Kortelainen, Marja Ahosen, Leena Vuorenpään ja Oona Haapakorpi

Matkan päätteeksi torstaina kävimme myös tutustumassa KSAO:n raca-osastoon, jonka opetuskeittiöt olivat valitettavasti juuri alkaneen remontin alla. Keskustelimme koulutuspäällikkö Leena Vuorenpään ja tiimiesimies Marja Ahosen koulutukseen ja vuosityöaikaan liittyvistä asioista ja esittelimme heille kokkikilta-mallia. Kokonaisuudessaan seminaari ja tutustuminen KSAO:n toimintaan oli antoisaa ja uusia ajatuksia herättävä.

https://finvet.fi/fi/hanako

Vastaa